Historie pravidelných mnohostěnů - Svobodová, Veronika, 1980-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2006)
První část práce je věnována období starověkého Řecka, kde byly pravidelné mnohostěny poprvé popsány. Druhá část je zaměřena na Keplerovy objevy v oblasti pravidelných mnohostěnů. Podrobně se věnujeme Keplerovu důkazu existence právě 13 polopravidelných mnohostěnů a poukazujeme na nekorektnosti, kterých se dopustil. Třetí část je věnována poznatkům, kterých v oblasti mnohostěnů dosáhli Euler a jeho současníci. V tomto období jsou formulovány první obecné vztahy platící pro mnohostěny. Rozebereme historii nejznámějšího z nich - Eulerovy věty. V závěrečné části se zabýváme přirozeným výskytem pravidelných mnohostěnů v přírodě a poukazujeme na začlenění teorie mnohostěnů do matematického systému, k němuž dochází ve 20. stol. V práci jsou obsaženy také ukázky některých uměleckých děl, jejichž autoři se nechali inspirovat krásou pravidelných mnohostěnů.
The first part of the work is devoted to the period of ancient Greece. There were the regular polyhedra first described there. The second part is focused on Kepler's work on polyhedra. We analyse the Kepler's proof of 'existence 13 semiregular polyhedra' in detail. We show the mistakes that he did. The third part is devoted to scientific knowledge about polyhedra which was achieved by Euler and his contemporaries. The first common principles for regular polyhedra were formulated in this period. The last part of the work describes where we can find regular polyhedra in nature. These solids are integrated to many mathematical theories in the 20th century. The work contains some works of art which were inspired by regular polyhedra.
Rigorózní práce (RNDr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Keywords: geometrie -- dějiny; geometry -- history; geometry; rigorózní práce; doctoral dissertations