Historie pravidelných mnohostěnů - Svobodová, Veronika, 1980- (2006)
První část práce je věnována období starověkého Řecka, kde byly pravidelné mnohostěny poprvé popsány. Druhá část je zaměřena na Keplerovy objevy v oblasti pravidelných mnohostěnů. Podrobně se věnujeme Keplerovu důkazu existence právě 13 polopravidelných mnohostěnů a poukazujeme na nekorektnosti, kterých se dopustil. Třetí část je věnována poznatkům, kterých v oblasti mnohostěnů dosáhli Euler a jeho současníci. V tomto období jsou formulovány první obecné vztahy platící pro mnohostěny. Rozebereme historii nejznámějšího z nich - Eulerovy věty. V závěrečné části se zabýváme přirozeným výskytem pravidelných mnohostěnů v přírodě a poukazujeme na začlenění teorie mnohostěnů do matematického systému, k němuž dochází ve 20. stol. V práci jsou obsaženy také ukázky některých uměleckých děl, jejichž autoři se nechali inspirovat krásou pravidelných mnohostěnů.