Regionální politika EU jako kolektivní aréna - Dočkal, Vít, 1981- (2006)
Ambicí práce Regionální politika EU jako kolektivní aréna je reflexe složitých a komplexních vztahů vznikajících v rámci tří teritoriálních úrovní (EU, stát a region) mezi aktéry regionálních zájmů. Svým celostním zaměřením se tak práce odlišuje od jiných studií, které se věnují pouze určitému výseku z dané problematiky. Za ústřední metodologický rámec je v práci použit koncept trojrovinného pojetí EU. Jedná se koncept, který umožňuje strukturovaně analyzovat jednotlivé politické procesy probíhající v aréně regionální politiky EU. Tyto procesy se totiž odlišují nejen vertikálně dle jednotlivých teritoriálních úrovní po ose EU-stát-region, ale i horizontálně - v rámci jednotlivých rovin. To vědeckou práci komplikovalo. Problém spočíval v diverzitě aktérů regionálních zájmů. Tu sice zmírňovala určitá \x{201e}zákonitost\x{201c} agregace, tzn. že pro daný typ aktéra regionálních zájmů bylo možno vysledovat jeho reprezentanta na vyšších teritoriálních úrovní, přesto bylo problematické pracovat s různým.