Štúdium biosystematiky a fylogenézy stredoeurópskych druhov čeľade Ceratopogonidae (Diptera) s využitím morfologických i molekulárno-biologických znakov - Tóthová, Andrea, 1979- (2006)
Čeľaď Ceratopogonidae zahŕňa dvojkrídly hmyz, ktorý je náročné správne determinovať do úrovne druhu. Predložená práca je prierezom štúdií založených na klasických morfologických, ale i molekulárno-biologických metódach, snažiacich sa objasniť vybrané taxonomické problémy a zhodnotiť fylogenetické vzťahy v rámci čeľade. Zástupcovia čeľade sa všeobecne zbierajú pomocou pascí svetelných, prípadne pascí založených na CO2 či vnadených nulliparných samičkách. Predložené práce zaoberajúce sa druhovým zložením sú založené na zbere materiálu nesvetelnými pascami. Zber materiálu pakomárikov prebiehal v NP Podyjí v rámci komplexného monitoring čeľadí dvojkrídlovcov. Nový zoznam druhov pakomárikov Českej a Slovenskej republiky bol od roku 1997 obohatený o 33 nových druhov. Počas monitoringu fauny pakomárikov bolo zistených niekoľko taxonomických nejasností v podrode Meloehelea rodu Atrichopogon.