Etika a právo v kontextu lékařské etiky - Matochová, Soňa (2006)
Tato práce se zabývá otázkami lékařské etiky z hlediska jejího postavení v rámci normativních systémů a dalších společenských mechanismů a vlivů. Nesmírné technické možnosti, které přináší současná doba, mohou být využity pro dobro člověka, jen pokud budou zachovány hodnoty, na kterých tradičně lékařská etika spočívá. To však vyžaduje velké vědomé a soustředěné úsilí mnoha jednotlivců žádoucím směrem. Zákony v oblasti zdravotnictví jsou mimořádně důležité a mohou citelně ovlivnit okolnosti týkající se lidského života a zdraví. V této práci je upozorněno na to, že legislativa neplní dostatečně to, co se od ní očekává.