Efektivita střelby vrcholových biatlonistek v závislosti na rozdílných nadmořských výškách závodních tratí - Půža, Bohumil (2006)
Práce se zabývá problematikou efektivity střelby vrcholových biatlonistek v závislosti na nadmořských výškách závodních tratí a jejím cílem je v sekundární analýze výsledků vytrvalostních závodů popsat stěžejní konstrukty výzkumu a zjistit efektivitu střelby ve vyšších nadmořských výškách u všech závodnic vrcholných soutěží, u závodnic světové špičky a u českých biatlonových reprezentantek. V hypotézách předpokládáme, že zvýšené nároky na sportovní výkon ve vyšších nadmořských výškách vedou k nižší efektivitě střelby. Vlivy intervenujících proměnných (rušivé vlivy ovlivňující střelbu a výsledková variabilita v jednotlivých závodech) eliminujeme velkým počtem použitých empirických dat. Problém řešíme empirickým, deskriptivním a kauzálním výzkumem ex post factum se sekundární, statistickou a logickou analýzou dat. K hodnocení výzkumných konstruktů a proměnných jsme použili primární data (výsledkové listiny). Základní soubor tvoří biatlonistky (2935 závodnic), které se zúčastnily vrcholn.