Molekulárně-genetická podstata odlišného vnímání akutní bolesti - Štaif, Radim, 1978- (2006)
Bolest je nepříjemná senzorická a emocionální zkušenost spojená s akutním nebo potencionálním poškozením tkání. Emoční zážitek signalizující poškození tkáně brání náš organizmus před vlivy, které by poškození ještě více zhoršovaly. Každý z nás vnímáme akutní bolest trochu odlišně, neboť máme nejen jinou genetickou výbavu, ale i jinou životní zkušenost. Je zřejmé, že odlišné vnímání bolesti je zapříčiněno více geny, které mají znak polygenního charakteru - odlišné vnímání je zapříčiněno interakcí většího množství genů. Cílem studie bylo zjistit závislost mezi polymorfizmy vybraných kandidátních genů a rozdílným vnímáním akutní pooperační bolesti u pacientů. Do studie bylo zařazeno celkově 300 pacientů kavkazské populace, 188 žen a 112 mužů, kteří se podrobili plánovanému operačnímu zákroku tonzilektomii. Tonzilektomie a turniketový test byly brány jako modely akutní postoperační bolesti. Studovaný soubor pacientů byl rozdělen do skupin dle intenzity bolesti pooperační a turniketové, měřené vizuální analogovou škálou (VAS).