Vstup ČR do EU: zavádzanie vol'ného pohybu osôb - Kyselica, Tomáš (2006)
Nakoľko je voľný pohyb osôb oblasťou, na ktorej sa prejavuje vysoký stupeň integrácie Európskej únie, snáď bližší pohľad na fungovanie tejto slobody pomôže pri odhaľovaní efektov, ktoré so sebou rozšírenie prinieslo či už pre jednotlivé štáty, alebo úniu ako celok.