Náhrady bederních meziobratlových plotének endoprotézou Prodisc-L u degenerativních diskopatií - Chrobok, Jiří (2006)
Disertační práce se soustředí na degenerativní onemocnění bederní páteře a meziobratlových plotének, které jsou nejčastější příčinou spondylochirurgické léčby vůbec. Zabývá se vznikem degenerativní diskopatie s rozvojem biochemických, histologických i anatomických změn plotének a jejich biomechanických důsledků na funkci postiženého páteřního segmentu. Rozborem klinických diskogenních syndromů a radiologických nálezů uvedených v práci lze stanovit optimální operační techniku zahrnující dekompresivní metody, fúze či dynamické stabilizace. V popředí chirugické léčby stojí dnes snaha o zachování fysiologické funkce páteřního segmentu s odstraněním patologické instability, dysfunkční ploténky či komprese nervových struktur. Tyto požadavky rekonstrukční chirurgie splňují totální náhrady plotének, které dosahují vynikajících klinických úspěchů při dodržení uváděných indikačních a grafických kritérii. Ve sledovaném souborů 50 nemocných po dobu více než dva roky od operace jsme zazname.