Endoskopická anatomie spodiny III. komory a její vztah k funkci : klinicko-anatomická studie - Chrastina, Jan, 1965- (2006)
Předložená práce vychází z oblasti stereotaxe a neuroendoskopie. Koncentruje se na zákroky na spodině III. mozkové komory, zvláště pak ve vztahu k hypothalamickým funkcím. Pro rizika spojená s operaními zákroky v oblasti hypothalamu a nástup endoskopické navigované neurochirurgie je nutné detailně prostudovat strukturu a funkci hypothalamu s implikacemi pro neuroendoskopické operace. Z hlediska rozvoje poznání struktury a funkce hypothalamu je nutné zmínit zdroje těchto poznatků, především stereotaktické neurochirurgické zákroky vyvinuté pro terapii psychiatrických poruch. Zabývali jsme se jednak změnami struktur III. komory z pohledu zobrazovacích metod (změny geometrie III. komory při hydrocefalu), dále pak možnými dopady ETV pro hydrocefalus z hlediska histologické analýzy tkáňových vzorků při zákroku odebraných a anatomickou studií struktur spodiny III. komory. Podařilo se prokázat, že korektně provedená ETV neznamená riziko přímé destrukce jaderných struktur hypothalamu. Dalším cí.