Všenky (Phthiraptera: Amblycera, Ischnocera) ptáků Kostariky - Sychra, Oldřich, 1976- (2006)
V roce 2004 sesbírali I. Literák, M. Čapek a M. Havlíček při své expedici do Kostariky soubor 745 všenek ze 138 ptáků 45 druhů. Cílem práce je předložit přehled druhů všenek z této sbírky a doplnit tak znalosti o druhovém spektru a rozšíření těchto ektoparazitů u kostarických ptáků včetně popisu 11 nových druhů náležících do rodů: Myrsidea (8 druhů), Trochiloecetes, Formicaphagus a Rallicola (vše po 1 druhu). Kromě nových druhů bylo zaznamenáno také 10 nových všenko-hostitelských vazeb. U 20 druhů ptáků (44 %) jde o první nálezy všenek u těchto druhů. Práce je tvořena krátkým úvodem do problematiky a souborem článků a rukopisů, které již byly publikovány nebo jsou pro publikování připraveny.