Krajinná ekologie urbánního a suburbánního Brna - Mackovčin, Peter; Hynek, Alois, 1940-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2006)
Hodnotit krajinnou ekologii urbánního a suburbánního Brna (USB) je velmi složité, proto práce zkoumá široké spektrum charakteristik. Zpočátku jde o seznámení s vývojem studia krajiny a krajinné ekologie v zahraničí a posléze v ČR. Podrobně je definována krajina a předmět jejího zkoumání v řešeném území. Zájmový prostor je vymezen vlastní administrativní hranící statutárního města Brna, dále jsou přičleněny ještě rozvojové katastry v jižní a jihovýchodní části Brna. Takto vyčleněné území nazýváme urbánní a suburbánní Brno. Hlavním cílem práce je položení základů fungujícího fyzickogeografického informačního systému o USB. Stavebními prvky informačního systému se stávají jednotlivé segmenty krajinné sféry. Výstupem je integrovaná krajinná mapa, která obsahuje geologii území, půdní typy a morfografii georeliéfu. Tato mapa by měla být o charakteristiky hydrologické, biologické a krajinného rázu. Zvláštní pozornost je věnována také městské zeleni a trasování prvků územního systému ekologick.
It is rather complex to appraise the Landscape Ecology of Urban and Suburban Brno (USB); therefore a wide spectrum of charakteristics is surveyed in the paper. In the first part of the paper, the author acquaints us with the development of landscape and landscape ecology abroad and in our contry. The landscape and the subjekt of its survey in the given region are defined in detail. The area in question is limited by its own administrative borders of the city of Brno, and also, developing areas of the southern sector are affiliated. Area s thus singled out is called urban and suburban Brno (USB). The main objective of the paper is to lay foundations of a functioning information system of physical geography of the USB area. The structural elements of the information system are made up by individual segments of landscape sphere. The output is an integrated landscape map, which comprises a geology of the area, types of soil and morphography of the georelief. Moreover, this map has to be su.
Vedoucí práce: Alois Hynek.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Keywords: ekologická rovnováha krajiny; chráněná území; krajinná ekologie; životní prostředí; environment; landscape ecological balance; landscape ecology; protected areas; Brno (Česko); Brno (Czechia); disertace