Socioprofesní dimenze edukace žáků se zrakovým postižením - Röderová, Petra, 1977- (2006)
Anotace HAMADOVÁ, P. Socioprofesní dimenze edukace žáků se zrakovým postižením. Disertační práce. Brno: Masarykova univerzita, 2006, 231 s. Klíčová slova: speciální pedagogika, zrakové postižení, edukace, integrace, inkluze, profesní příprava, klíčové kompetence, sociální kompetence, efektivní formy výuky, sociální učení, sebeurčení, aktivní přístup k životu, akceptace postižení, potenciality osobnosti, využívání kompenzačních pomůcek. Disertační práce analyzuje možnosti edukace a profesní přípravy osob s postižením zraku a zdůrazňuje včasné rozvíjení kompetencí během procesu edukace v prostředí speciálních i běžných škol. Z empirického šetření vyplynuly problematické oblasti v rozvoji kompetencí žáků a studentů se zrakovým postižením a byly vyvozeny závěry pro jejich rozvíjení efektivními formami výuky.