Genetická determinace embryogeneze u Arabidopsis thaliana - Orabi Kyjovská, Zdeňka, 1977- (2006)
Genetická determinace embryogeneze u Arabidopsis thaliana (L.) Heynh. Současné pokroky ve studiu genomu Arabidopsis thaliana společně se znalostí kompletní sekvence tohoto genomu umožňují na základě fenotypového projevu mutace identifikaci kandidátních genů na molekulární úrovni a také charakterizaci jejich funkcí. V předložené disertační práci bylo použito sedm různých mutantních linií (VIII-41, VIII-62, VIII-75, VIII-82, VIII-111, 280-4-4 a 280-4-8) s defekty ve vývoji semen, které byly identifikované v kolekci T-DNA mutantů (ekotyp Columbia). U všech linií byla genetickou analýzou potvrzena monogenní dědičnost znaku, recesivita mutantní alely a její letalita v homozygotním stavu. Embryogeneze byla zastavena v různých fázích, které jsou nezbytné pro životaschopnost embryí a jejich vývoj. Cílem práce bylo provést genetickou a morfologickou studii T-DNA mutací, které ovlivňují embryonální vývoj, lokalizovat mutantní alely do genetické mapy A. thaliana pomocí DNA markerů a charakterizo.