Vliv dlouhodobé substituční terapie růstovým hormonem na tělesné složení, kostní tkáň a některé metabolické parametry u dospělých osob s deficitem růstového hormonu - Olšovská, Věra, 1955- (2006)
Ve studii jsou hodnoceny změny tělesného složení, kostní denzity a obsahu kostního minerálu, hladin lipidů a některých parametrů sacharidového metabolismu v průběhu dlouhodobé substituční terapie růstovým hormonem u osob s prokázaným těžkým somatotropním hypopituitarismem a přítomnými klinickými známkami syndromu deficitu růstového hormonu dospělých. Jsou sledovány nežádoucí účinky této terapie. Hodnocen je jednak celý soubor nemocných, dále podskupiny osob s deficitem GH vzniklým v dětství a v dospělosti a zvlášť je sledován efekt terapie u osob s významnou osteopenií a dyslipidémií před zahájením léčby. Cílem práce je prokázat pozitivní vliv substituční terapie GH a zhodnotit, zda z této léčby profitují více některé skupiny nemocných. Jsou sledovány nežádoucí účinky této terapie.