Fokální mozková ischemie a dlouhodobá reperfúze u potkana - vliv systémové hypertenze na rozsah apoptózy a nekrózy - Otevřel, Filip (2006)
Současná neurochirurgie se již dále nemůže obejít bez efektivně použité (řízené)fokální mozkové ischémie. Tuto metodu je třeba používat například u chirurgie mozkových aneurysmat. Při krátkodobých ischemiích se nemusí vyvíjet klasické infarkjtové ložisko, ale neurony mohou zanikat cestou apoptózy. Existují předpoklady, že řízená systémová hypertenze by měla zvýšit cerebrální perfúzní tlak v oblastech normálního průtoku a facilitovat anastomózy, aby se krev dostala kolaterálami co nejblíže k centru ischémie. Výsledná perfúze by tak měla v rizikové oblasti zajistit takový průtok krve mozkovou tkání, který by neznamenal vývoj infarktu.