Výchova ke zdraví v současném základním školství - Mužíková, Leona, 1974- (2006)
Rigorózní práce je zaměřena na oblast základního školství. Klade si za cíl posoudit legitimitu výchovy ke zdraví v rámci současné české kurikulární reformy, porovnat získané poznatky se zahraničím a výzkumně ověřit připravenost českého školství na realizaci výchovy ke zdraví dle nových kurikulárních záměrů. Výsledky práce hodnotí aktuální přístupy k výchově ke zdraví v českém i zahraničním školství a připravenost českých škol na kurikulární změny v této oblasti. Současně práce přináší množství námětů na realizaci výchovy ke zdraví v součinnosti školy, rodiny, obce, institucí a veřejnosti. Shromážděné poznatky mohou být východiskem pro tvorbu školních vzdělávacích programů.