Deutsche Prosaliteratur der 90er Jahre des 20. Jahrhunderts mit dem Thema der DDR - Čapek, Jan, 1959- (2006)
Disertační práce analyzuje německou literaturu 90.let 20.století s tématem NDR se zvláštním zřetelem na tzv. Wenderoman, tedy román reflektující revoluční události bývalé NDR přelomu let 1989 a 1990. Práce charakterizuje stručně pojem literatura NDR, nastiňuje její dějiny a tradice, hodnotí a popisuje literární cenzuru, zevrubně kategorizuje romány o revoluci v NDR a rozebírá strukturu a udělování německých literárních cen na konci 20.století se zaměřením na východoněmecké autory