Diplomatické vztahy mezi Habsburky a Ruskem v letech 1654-1656 - Svoboda, Libor, 1970- (2006)
V říjnu roku 1654 došlo k obnovení diplomatických vztahů mezi habsburskými císaři a Ruskem. Předložená práce řeší: a) jaké okolnosti doprovázely obnovení vzájemných habsbursko-ruských vztahů, b) jaké byly důvody obou stran k navázání diplomatických styků, c) co obě strany od znovuobnovení kontaktů očekávaly, d) jaký byl průběh jednotlivých diplomatických poselstev v Moskvě a ve Vídni, e) jaké byly výsledky diplomatických habsbursko-ruských jednání v padesátých letech 17. století a jaký byl jejich dopad na budoucí vývoj vzájemných vztahů