Vybrané aspekty regulace médií v kontextu teorií médií - Rujbrová, Klára (2006)
Práce zodpovídá na otázky, jak je legislativně regulována činnost vysílacích médií, zda je právní úprava na tomto poli dostatečná, kde jsou její silnější stránky a kde naopak můžeme hledat případné mezery legislativy, respektive její aplikace. Příčinu problémů, které se vyskytují při výkonu dohledu nad činností médií, nalézáme především v aplikaci zákona a v samotné činností Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Formálně je práce členěna do tří částí. První část krátce shrnuje cíle, vymezuje předmět, metodu práce, její strukturu a referenční rámec a dále poskytuje teoretický podklad pro další analýzu. Blíže představuje vývoj koncepcí právní regulace audiovizuálních médií v České republice a současný stav právní regulace a aplikace dohledové činnosti nad vysílacími médii. Druhá část práce analyzuje jednotlivé okruhy potenciálních příčin současné situace v oblasti výkonu dozoru nad činností médií. Závěr je vyčleněn do samostatné části třetí, která shrnuje pozitiva regul.