Sociálně patologické jevy v prostředí střední školy - Vodák, Jan (2006)
Sociálně patologické jevy jsou součástí společnosti stejně jako i jiné projevy sociálních skupin. Všichni navštěvující školu vytvářejí formální sociální skupinu spolu s navázanými vztahy z jiných sociálních skupin. Dá se tedy předpokládat, že členové této skupiny si přenesou i do školy způsoby svého chování. Žáci i zaměstnanci škol jsou určitým vzorkem společnosti. Kdyby se jevy vyskytující se ve společnosti ve škole nevyskytovaly, signalizovalo by to izolovanost školy od okolí. Pravděpodobně by pak škola nemohla plnit úkol, který má \x{2013} připravovat žáky na život ve společnosti. Jestliže tedy má škola být spojena se životem, musí být ti, kdo ji mají vést, na ně připraveni, poznávat je a dokázat na ně přiměřeně reagovat. Základem celé prevence jsou co nejlepší vztahy mezi zaměstnanci, učiteli a žáky. Do prevence by měli být zapojeni hlavně třídní učitelé. Metodik prevence je ten, kdo může přinášet nápady a náměty, nejúčinněji bude žáky stimulovat ten, kdo blíže zná jejich osobnost.