Potenciál internetu pro rozvoj stylů učení studentů při výuce angličtiny na vysoké škole - Fišerová, Lenka, 1964- (2006)
Práce spojuje pohledy na danou tématiku v následujících oblastech: styly učení v obecné rovině i v oblasti učení se jazyku, styly učení v prostředí internetu a v elektronickém prostředí a styly učení se jazyku v těchto prostředích. Tento nadhled z perspektivy nad dílčí problematikou ji odlišuje od prací, které se často pohybují pouze v jedné z nich. Teoretická část práce se zaměřuje na výzkum a jeho výsledky ve všech výše uvedených oblastech, který je komplikován nejednotným vymezením pojmů styl učení a kognitivní styl. Z různých obecných modelů stylů učení poskytuje poměrně plastický a relevantní pohled na učení vysokoškoláků a na faktory důležité pro rozvoj celoživotního učení model J. D. Vermunta využívající výzkumný nástroj Inventory of Learning Styles (ILS). Práce tohoto výzkumníka popisují vývoj stylů učení u univerzitních studentů, které se mění v nižších ročnících vysokoškolského studia. Jejich změny také souvisí se změnou učebního kontextu a prostředí. V oblasti anglič.