Sezónní dynamika a distribuce mnohobuněčných parazitů hrouzka obecného (Gobio gobio L.) - Mendlová, Monika, 1982-; Gelnar, Milan, 1955-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2006)
Distribuce parazitů na úrovni mikrohabitatu představuje jednu z velmi důležitých charakteristik popisujících průběh parazitární nákazy. Změny ve vnějším prostředí hostitele mohou ovlivňovat společenstva cizopasníků (abundanci, prevalenci, intenzitu infekce a druhové bohatství). Tyto spíše epidemiologické změny v populacích parazitů se mohou promítnout i do distribuce cizopasníků na těle hostitelské ryby. Sezónní dynamika a distribuce mnohobuněčných parazitů hrouzka obecného byla studována v období od ledna 2004 do prosince roku 2005 na modelové lokalitě řeky Vláry (ČR). Při pravidelných měsíčních odběrech bylo odloveno celkem 480 jedinců hrouzka obecného, 20 jedinců v jednom odběru. Nalezeno bylo celkem 14 druhů parazitů (14 838 jedinců), endoparaziti tvořili pouze 0.4% všech cizopasníků. Nejpočetnější skupinou byla třída Monogenea. Největší počet parazitů byl nalezen na ploutvích (60.5%) a žábrách (31.6%). Sezónní dynamika byla sledována u sedmi nejpočetnějších druhů z třídy Monogenea.
Parasite microhabitat distribution represents a very important characteristic describing course of parasite infection. The changes in environment could affect parasites communities (abundance, prevalence, intensity of infection and species richness). On the other hand the epidemiological changes of parasite population are related to their distribution along the body surface of the host fish. Seasonal dynamics and microhabitat distribution of metazoan parasite of gudgeon were studied from January 2004 to December 2005 from Vlara Stream (Czech Republic). A total of 480 specimens of gudgeon were collected monthly; 20 individuals per sample. Altogether 14 parasite species (14838 individuals) were identified. 0.4 % of all parasites represented ectoparasites. The monogenean were the most abundant. The most of parasites were recorded on fins (60.5 %) and gills (31.6 %).
Vedoucí práce: Milan Gelnar
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006
Keywords: kaprovití; parazit a hostitel; parazitické organismy; Cyprinidae; parasite and host; parasitic organisms; Vlára (Česko a Slovensko : řeka); Vlára River (Czechia and Slovakia); diplomové práce; CD-ROM; master's theses