Sezónní dynamika a distribuce mnohobuněčných parazitů hrouzka obecného (Gobio gobio L.) - Mendlová, Monika, 1982- (2006)
Distribuce parazitů na úrovni mikrohabitatu představuje jednu z velmi důležitých charakteristik popisujících průběh parazitární nákazy. Změny ve vnějším prostředí hostitele mohou ovlivňovat společenstva cizopasníků (abundanci, prevalenci, intenzitu infekce a druhové bohatství). Tyto spíše epidemiologické změny v populacích parazitů se mohou promítnout i do distribuce cizopasníků na těle hostitelské ryby. Sezónní dynamika a distribuce mnohobuněčných parazitů hrouzka obecného byla studována v období od ledna 2004 do prosince roku 2005 na modelové lokalitě řeky Vláry (ČR). Při pravidelných měsíčních odběrech bylo odloveno celkem 480 jedinců hrouzka obecného, 20 jedinců v jednom odběru. Nalezeno bylo celkem 14 druhů parazitů (14 838 jedinců), endoparaziti tvořili pouze 0.4% všech cizopasníků. Nejpočetnější skupinou byla třída Monogenea. Největší počet parazitů byl nalezen na ploutvích (60.5%) a žábrách (31.6%). Sezónní dynamika byla sledována u sedmi nejpočetnějších druhů z třídy Monogenea.