Sociální reprezentace smrti u populací theravádových mnichů a jejich podpůrců na Srí Lance - Hytych, Roman, 1975- (2006)
"Dovedně žitá přítomnost přináší příjemnou budoucnost", tak lze jednou větou vyjádřit výsledek výzkumu sociálních reprezentací smrti u populací theravádových mnichů a jejich podpůrců na Srí Lance, který je v historii československé psychologie jedinečným příkladem etnopsychologického výzkumu. Základní osnovu zdravého rozumu, do níž jsou vetkány sdílené představy a užívané praktiky vyrovnání se smrtí, tvoří etická podmíněnost prožívání v dimenzi dovedné-nedovedné (pin-pau, sinh.; kusala-akusala, páli), společně s vlastností znovunastávání (paralo, sinh.; punabbhava, páli) přesahující horizont života určité osoby. Práce je členěna do jedenácti kapitol. Hlavní důraz je kladen na metodologický a empirický aspekt. Teorie sociálních reprezentací, ze které pojednání vychází, a která určuje systematicky použitou metodologii zakotvené teorie, je částečně věnována kapitola první a třetí, v úplnosti pak kapitola druhá. Teoreticko-metodologický rámec výzkumného projektu je rozpracován v kapitole t.