Androgen-dependentní dermatózy - Bienová, Martina (2006)
Dizertační práce shrnuje současné dostupné poznatky o patogenezi androgen-dependentních dermatóz, jako jsou acne vulgaris, hirsutismus a androgenetická alopecie. Patogeneze akné je složitá a závisí na vzájemné souhře řady faktorů. Isotretinoin je prokazatelně nejúčinnější léčbou, ale přesný mechanismus účinku není zcela známý. Byl učiněn výrazný pokrok ve výzkumu akné, ale stále zůstává mnoho otázek. Androgen-dependentní dermatózy rovněž nepříznivě ovlivňují kvalitu života. V souladu s literárními údaji prokázalo hodnocení našich pacientů, že včasná léčba systémovým isotretinoinem předchází vzniku jizev na kůži i negativním dopadům na psychiku pacienta. Isotretinoin také zlepšuje kvalitu života pacientů s akné.