Rozbor zákonné úpravy a aplikační praxe ve vztahu k ukončování pobytu a vyhošťování cizinců z území České republiky, z hlediska mezinárodních závazků ČR (včetně navržení legislativních změn a opatření) - Navrátil, Petr (2005)
Práce si klade za cíl analyzovat, jakým způsobem jsou ze strany příslušných státních orgánů České republiky naplňovány závazky na respektování vybraných základních práv a svobod člověka, obsažených v mezinárodním právu, a to zejména těch, které souvisí s ukončováním pobytu a vyhošťováním cizinců z území České republiky. Na základě rozboru této problematiky autor poukazuje zejména na ty části právní úpravy, které lze považovat za rozporné s mezinárodními smlouvami o lidských právech a předkládá návrhy opatření a legislativních úprav, jež by napomohly ke změně současného stavu.