Burglars the influence of personality and place-attachment upon spatial behaviour - Polišenská, Veronika A. (2006)
Cílem disertační práce bylo přiblížit trestnou činnost pachatelů vloupání s použitím kvalitativní metodologie. Teoretické východisko této práce se skládá z teorií týkajících se vazby na místo, chování v prostoru, mentálních map a osobnosti. Spojení těchto konceptů umožňuje ojedinělý náhled na rozhodování pachatelů z hlediska výběru cíle, místa a cesty k trestnému činu. Metodologickým východiskem této práce je obsahová analýza semi-strukturovaných rozhovorů, multidimenzionální analýza rozhovorů a dotazníků, strukturní analýza mentálních map a interpretace Cloningerova dotazníku temperamentu a charakteru. Výsledky analýz nabízejí nové informace o českých pachatelích vloupání a o vlivu vazby na místo na chování v prostoru. Závěry lze stručně shrnout takto: ochota věnovat se trestnému činu vloupání v oblasti pachatelova domova a identifikace vlastního teritoria jako domovské město/vesnice či naopak neidentifikovatelnost žádného takového teritoria hraje důležitou roli při výběru cíl.