Strachy v období rané adolescence deskripce a analýza souvislostí - Neužilová Michalčáková, Radka, 1974- (2006)
Předložená práce se zabývá tématem strachů v období rané adolescence. Výzkumný vzorek tvořili respondenti zahrnutí do mezinárodního projektu ELSPAC (European Longitudinal Study of Pregnancy and Childhood). Na základě metody volné produkce Koláč strachu byly získány subjektivní výpovědi o obsazích strachů v období 11 a 13 let. Ze získaných výpovědí bylo vytvořeno 19 obecných kategorií mapujících šíři dané problematiky. Celkový výskyt a obsahy strachů souvisely s osobnostními charakteristikami respondentů (neuroticismus, extraverze) a také s některými aspekty výchovného prostředí.