Biologie hlavačky mramorované (Proterorhinus marmoratus), nového druhu ichthyofauny České republiky - Prášek, Václav (2006)
Biologie hlavačky mramorované (Proterorhinus marmoratus Pallas, 1811) (Perciformes, Gobiidae) byla sledována v letech 1997 - 2006 na území dolního toku řeky Moravy a jejích přítoků, především na řece Dyji a vodním díle Nové Mlýny (VDNM). Výskyt tohoto druhu ryby byl poprvé na území České republiky doložen v devadesátých letech 20. století a představuje tak nový prvek ichtyofauny ČR. Mezi zkoumanými aspekty biologie hlavačky mramorované bylo sledování expanze druhu v dolním Podyjí a Pomoraví, kde se hlavačka během několika let po prvním záznamu stala místy dominantním druhem litorální zóny s relativní dominancí až 100%. První zjištění druhu bylo v Mušovské zdrži VDNM v roce 1994 (LUSK a HALAČKA 1994), v roce 1997 byla dominantním druhem litorální zóny Mušovské zdrže, v roce 1998 obsadila Věstonickou a v roce 1999 Movomlýnskou zdrž VDNM a dolní tok Dyje po soutok s Moravou a protiproudně po ústí Jevišovky.