Sociálne potrební Rómovia a sociálna pomoc v Českej republike - Vašečka, Imrich, 1947- (2006)
Práca rieši problém diskriminácie sociálne odkázaných príslušníkov vylúčených rómskych sociálnych zoskupení v ČR na pôde sociálnej pomoci. Diskrimináciu chápe ako nepriame a neúmyselné odopieranie rovnaného zaobchádzania, o ktoré títo ľudia majú záujem, zo strany orgánov verejnej správy. Cieľom práce je poznať prístupy k riešeniu rómskeho problému v ČR uplatňované v rámci sociálnej pomoci a to na úrovni centrálneho riadenia (vláda) a vybraných samospráv lokálnych spoločenstiev. Cieľ má tiež rovinu aplikácie zistených poznatkov. Cieľom je vypracovať sústavu princípov nediskriminačného a integračného riešenia rómskeho problému na úrovni samospráv ako súčasti sociálnej pomoci. V prvej časti autor vymedzuje rómsky problém v ČR v súčasnosti. Porovnáva preto výskumy príčin migrácie Rómov do krajín EÚ v rokoch 1997 \x{2013} 2000 a skúma podobu tohto problému v minulosti. Charakterizuje rómsky problém ako problém sociálny a etnický a ako problém s diskrimináciou a multikultúrnym prístupom. .