Lectins participating in specific host pathogen recognition - Pokorná, Martina, 1979- (2006)
Disertační práce se zabývá lektiny z patogenních bakterií Pseudomonas aeruginosa a Chromobacterium violaceum. Obě tyto bakterie patří k podmíněným lidským patogenům. U jedince se sníženou imunitou, P. aeruginosa může infikovat téměř jakýkoliv lidský orgán, a chronické plicní infekce touto bakterií jsou hlavní příčinou úmrtnosti pacientů s cystickou fibrosou. Také bakterie C. violacemu může způsobovat onemocnění u jedinců s oslabeným imunitním systémem. Hlavním cílem této disertační práce byla příprava rekombinantních proteinů z těchto bakterií a jejich další strukturně funkční charakterizace. Lektiny z bakterie Pseudomonas aeruginosa, PA-IL a PA-IIL, byly připraveny v rekombinantní podobě a PA-IIL lektin byl detailně charakterizován. K nejvýznamnějším výsledkům patří charakterizace interakce mezi lektinem PA-IIL a různými monosacharidy a oligosacharidy pomocí izotermální titrační kalorimetrie (ITC) a ELLA metody (Enzyme-Linked lectin assay). Za zvláštní zmínku stojí stanovení termody.