Postoje středoškolských studentů a jejich rodičů k uživatelům drog a k užívání drog - Hanusová, Jana (2006)
Cílem této práce je zjistit a popsat postoje k drogám a uživatelům drog u středoškolských studentů a jejich rodičů, jednak jaké jsou tyto postoje, a dále s čím tyto postoje souvisí. Jedná se o výzkum explorační, vyhodnocení je kvantitativní. Metodou získávání dat je dotazníkové šetření. Jako hlavní tématické oblasti výzkumu jsme zvolili: postoje k uživatelům drog; vnímání rizika užívání jednotlivých drog; očekávání účinků drog; postoje a pocity k sociálním skupinám uživatelů drog, alkoholiků, bývalých uživatelů drog a bývalých alkoholiků. U každého výzkumného tématu zkoumáme nejprve rozdíly v odpovědích mezi celkovým počtem studentů a celkovým počtem rodičů. Dále zjišťujeme vliv zkušenosti respondentů s užíváním drog na jejich odpovědi v těchto výzkumných tématech. U vybraných témat zkoumáme také vliv odpovědí otců a matek na odpovědi studentů. Tato studie je explorační a zjištěné výsledky mohou být podnětem pro další výzkumy