Sebevražedné jednání u dětí a mladistvých - Hýbnerová, Jana; Klimusová, Helena, 1973-; Masarykova univerzita. Psychologický ústav (2006)
Tato diplomová práce si klade za cíl na několika kazuistických příkladech ukázat, co vede mladé lidi, děti a adolescenty, k pokusu o sebevraždu a jakým způsobem se s tím poté vyrovnávají. V první časti je nastíněna teorie o sebevražedném jednání dětí a adolescentů. Hlavním zaměřením práce je sledovat, jak probíhala následná odborná péče po jejich suicidálním pokusu, co se od té doby v jejich životě změnilo, jak vnímají svůj suicidální pokus zpětně a případně také, co by se mělo stát, aby se jejich problémy dále neopakovaly. Vzhledem k charakteru výzkumné otázky se jedná o výzkum kvalitativní, hlouběji se zabývající několika jedinci. Metodou získávání dat jsou polostrukturované rozhovory, rozhovor s lékařem, studium zdravotnické dokumentace a další doplňkové metody. Velikost výzkumného vzorku je 5 respondentů.
The aim of this thesis is to show, what leads young people, children and adolescents, to attempt a suicide and what is the way they deal with their problems afterwards. The first part outlines the theory of suicidal behavior of children and adolescents. The main aim is to examine the way of expert help after a suicide attempt of children and adolescents, the way their life has changed afterwards, how they feel about their suicide attempt when they look behind and what should be changed to prevent the problem. The method of investigating are semi-structured interviews, interviews with doctors, study of documentation and other methods.
Vedoucí práce: Helena Klimusová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2006
Keywords: sebevraždy; děti a mládež; suicides; children and youth; diplomové práce; master's theses