Sebevražedné jednání u dětí a mladistvých - Hýbnerová, Jana (2006)
Tato diplomová práce si klade za cíl na několika kazuistických příkladech ukázat, co vede mladé lidi, děti a adolescenty, k pokusu o sebevraždu a jakým způsobem se s tím poté vyrovnávají. V první časti je nastíněna teorie o sebevražedném jednání dětí a adolescentů. Hlavním zaměřením práce je sledovat, jak probíhala následná odborná péče po jejich suicidálním pokusu, co se od té doby v jejich životě změnilo, jak vnímají svůj suicidální pokus zpětně a případně také, co by se mělo stát, aby se jejich problémy dále neopakovaly. Vzhledem k charakteru výzkumné otázky se jedná o výzkum kvalitativní, hlouběji se zabývající několika jedinci. Metodou získávání dat jsou polostrukturované rozhovory, rozhovor s lékařem, studium zdravotnické dokumentace a další doplňkové metody. Velikost výzkumného vzorku je 5 respondentů.