Analýza psychických fenoménů u lidí s dg. RS a kvalita jejich života - Minaříková, Lucia (2006)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu psychických fenoménů u lidí s roztroušenou sklerózou a kvalitu jejich života. V teoretické části jsou shrnuty dosavadní výzkumy a zjištění týkající se epidemiologie, příčin a průběhu nemoci. Důraz byl kladen na psychické a neuropsychické faktory. Do výzkumu byly zahrnuty čtyři osoby s touto diagnózou, s nimiž byly provedeny polostrukturované rozhovory doplněné administrací sestavené testové baterie. V diskusi jsou porovnána data získaná oběma metodami. Zkoumány byly zejména následující jevy: úzkost a úzkostnost, deprese, míra stresovanosti, copingové strategie, životní spokojenost a kvalita života. V závěrečné části jsou shrnuty výsledky s doporučením vhodných typů psychoterapie.