Pracovní motivace ve vztahu k hodnotové orientaci administrativních pracovníků v bankovnictví - Kolenatá, Linda (2006)
Tato práce si klade za cíl seznámit čtenáře s problematikou pracovní motivace ve vztahu k uznávaným životním hodnotám zaměstnanců v bankovnictví. Hodnoty tvoří jeden ze zdrojů motivace lidské činnosti. Je pravděpodobné, že člověk bude motivován k těm činnostem, které povedou ke stavům podle jeho hodnotové hierarchie důležitejším, a naopak bude se vyhýbat skutečnostem, jímž připisuje hodnoty negativní, respektive bude relativně lhostejný ke skutečnostem bez výraznějšího pozitivního či negativního hodnocení. Pracovní motivaci lze pojímat jako orientaci pracovníka na určitý výkon, jehož splnění nabízí pracovníkovi materiální nebo morální satisfakci. Satisfaktorem však může být jen to, co se nachází v hodnotovém systému. Výzkumný soubor byl rozdělen na základě cílových hodnot do pěti skupin (Měštáci, Idealisté, Asketi, Prosociální, Požitkáři), a taktéž dle instrumentálních hodnot do pěti skupin (Bohémové, Výkonní, Přívětiví, Prospěšní, Intelektuálové). Zjistili jsme významně vyšší úroveň M.