Mediace a probace v praxi probačního pracovníka - Větrovec, Vladislav (2006)
Meditace a probace v praxi probačního úředníka Aplikace ustanovení zákona o Probační a mediační službě, upravujícího způsoby a podmínky probace a mediace jako nástroje urovnání trestněprávních konfliktů, ale také na výchovné a pedagogické aspekty probačních a mediačních činností, které jsou potřebné pro práci pracovníků Probační a mediační služby ČR. Práce je teoreticko - empirického charakteru, přičemž při jejím zpracování bylo použito konstantní komparace a kvalitativní obsahové analýzy textu. Ústřední hypotézou práce je myšlenka, že aktivity směřující k alternativnímu řešení trestních věcí probíhají u nás ve dvou rovinách. Cílem práce je zdůraznit a popularizovat skutečnosti, že nejvýznamnějším projevem změn trestní politiky je vytvoření podmínek pro široké uplatnění alternativních způsobů řízení před soudem a využití alternativ k potrestání v trestních věcech.