Jihočeský kraj: regionálně geografická analýza prostorové mobility obyvatelstva - Čekal, Jiří (2006)
Změna politického uspořádání po roce 1989 vytvořila předpoklady k výrazným přeměnám v České republice. Transformační změny jsou do jisté míry podmíněny geografickým prostředím, které je jimi zároveň zpětně ovlivňováno. Lze proto předpokládat, že se transformační procesy devadesátých let odrazily i ve vývoji geografické mobility obyvatelstva. Mezi její nejdůležitější typy patří migrace a dojížďka obyvatelstva za prací. V devadesátých letech 20. století v České republice pokračují některé dlouhodobé vývojové trendy geografické mobility obyvatelstva, zároveň se však objevují i nové skutečnosti. V případě vnitřní migrace jde o dlouhodobý pokles intenzity migrace a postupné uzavírání migračních procesů do rámce menších územních jednotek, převážně okresů. Nejvýznamnější z nových fenoménů je zásadní zvrat migrační bilance podle velikostních kategorií obcí. Od poloviny devadesátých let totiž začínají být migračně ziskové menší obce na úkor větších měst. To souvisí jednak s nástupem suburbaniz.