Apoptóza kardiomyocytů u pacientů se srdečním selháním a po transplantaci srdce - Hude, Petr (2006)
Apoptóza kardiomyocytů byla popsána u chronického srdečního selhání , ale také v průběhu rejekce srdečního štěpu. V naší práci jsme zkoumali přítomnost apoptózy kardiomyocytů u pacientů s chronickým srdečním selháním a porovnali skupiny pacientů s dilatační nebo ischemickou kardiomyopatií. Ve druhé části práce jsme hodnotili přítomnost apoptózy kardiomyocytů v průběhu různých stupňů akutní buněčné rejekce u pacientů po transplantaci srdce. K hodnocení byly použity srdeční explantáty z levé komory a vzorky z endomyokardiálních biopsií. K detekci apoptotických kardiomyocytů jsme použili TUNEL test a imunohistochemické makery- kaspáza 3 a PARP. Při srovnání pacientů s dilatační nebo ischemickou kardiomyopatií jsme neprokázali významný rozdíl v žádném z apoptotických markerů. Množství apoptotických kardiomyocytů u pacientů po transplantaci srdce záviselo na stupni akutní buněčné rejekce.