Prevence syndromu vyhoření u dobrovolníků telefonické krizové intervence - Zemánková, Vlasta, 1980-; Štěpánková, Miroslava, 1968-; Masarykova univerzita. Fakulta sociálních studií. Katedra psychologie (2006)
Ve své bakalářské práci se zabývám prevencí syndromu vyhoření u dobrovolníků telefonické krizové intervence (dále TKI). Pro pochopení kontextu, v jakém dobrovolníci TKI pracují, vysvětluji nejprve v teoretické části, co to vlastně krize je a jak vypadá specifická podoba telefonické krizové intervence. Druhým velkým tématem teoretické části je syndrom vyhoření. Zabývám se jeho příznaky, průběhem, protektivními, neutrálními, rizikovými faktory i preventivními aspekty, které jeho vzniku brání. Ve výzkumné části jsem se zaměřila na zodpovězení základní otázky, odkud pramení ohrožení syndromem vyhoření u dobrovolníků TKI a jak se mu preventivně brání. V životě respondenta jsem věnovala svoji pozornost možným zdrojům ohrožení v pracovní oblasti, v oblasti služeb TKI a v osobnostních dispozicích respondentů. Výzkum byl proveden kvalitativní metodou rozhovorem s návodem, který umožnil respondentům značnou volnost ve vyjádření, ale současně představoval i strukturu pro následnou analýzu dat a .
Theme of this Bachelor work is burnout syndrom by volunteers working with people in crisis. Crisis interventions runs thrhough telephone.
Vedoucí práce: Miroslava Štěpánková.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2006.
Keywords: dobrovolníci; krizová intervence; psychologie; syndrom vyhoření; burn-out syndrome; crisis intervention; psychology; volunteers; bakalářské práce