Tvůrčí skupina A - Staňková, Markéta (2006)
Předmětem bakalářské práce je přehledný pohled na jednotlivé skladatelské osobnosti tzv. tvůrčí skupiny A, jejich profily, díla a vazbu ke skupině. V hudební literatuře existuje řada dílčích statí, článků a ucelených monografií, které jsou věnovány autorům skupiny a jejich individuálním rysům, schází však souhrnné pojednání, jež by reflektovalo fenomén tvůrčí skupiny A jako takový. Práce si klade cíl představit přínos této skladatelské skupiny, jež byla vůbec prvním sdružením v historii Svazu československých skladatelů, k vývoji české soudobé hudby.