Český ráj jako posvátná krajina Keltů religionistická reflexe hypotézy J. Waldhausera - Havelka, Rudolf (2005)
Práce \x{201e}Posvátná krajina Keltů v Českém ráji z pohledu religionistiky\x{201c} si kladla za cíl ukázat možnost využití oblasti Českého nositeli laténské kultury (historickými Kelty) jako \x{201e}posvátné krajiny\x{201c}, tedy krajiny hospodářsky nevyužívané, ponechané v téměř nedotčené podobě přírodním \x{201e}posvátným\x{201c} silám v ní se projevujícím a uctívaným, krajiny s poměrně značnou kumulací přírodních kultovních míst. Tyto uctívané božské síly se mohly optikou Keltů projevovat v podobě naprosto unikátních přírodních fenoménů jako jsou např. zbytky vulkanického kužele mající bizardní formu dvou obřích černých skalních věží dominujících celému okolí (Trosky), nebo komplexy pískovcových skalních měst propojených mezi sebou vlhkými kaňonovitými údolími. Předně ale až celý komplex různých přírodních jevů, ať již ohromujících (jako jsou Trosky, nebo skalní města), nebo naopak líbezně miniaturních (jako např. studánky s vířivým pískem v údolí Plakánku) tvořil svou harmonickou a pestrou skladbou krajinu vhodnou pro uc