Klavírní sonáty Jana Ladislava Dusíka - Keramari, Jana (2005)
Práce se zabývá osobností J. L. Dusíka jako umělce a především jako skladatele. Pozornost je věnována Dusíkově činnosti jako virtuóza, ale i ohlasu jeho klavírního umění na dobové kritiky a posluchače. Dále je prozkoumaný vliv anglického hudebního prostředí, včetně všech jeho inovací, na skladatelovu hudbu. Ve druhé části je sledována proměna Dusíkova hudebního vývoje v jeho sonátách. Při jejich popisu je upozorněno na několik míst, které jsou jedinečné tím, že nesou znaky hudebního vyjadřování budoucí epochy. Blíže se také sledují podstatné rysy Dusíkova melodického myšlení. Závěrečná část je věnována vztahu Chopina k Dusíkově hudbě.Cílem srovnání klavírní stylizace jejich děl je dokázat, že stylizační jádro Chopinových skladeb se vyskytuje už v Dusíkových sonátách.