Žánrová svébytnost hollywoodských blaxploitation filmů 70. let - Slavíková, Darja, 1980- (2006)
Práce se zabývá žánrovou svébytností hollywoodských blaxploitation filmů. Blaxploitation snímky jsou nahlíženy jako vykalkulované produkce hollywoodských studií v době ekonomické krize studiového systému v Americe na přelomu 60. a 70. let. Filmy přímo zacílené na menšinovou diváckou skupinu černých Američanů se stávají v této době záchranou pro hollywoodská studia a současně představují jistý posun ve vyobrazování afroamerické menšiny ve filmu. Dříve zavedené stereotypy (archetypy postav jako například chůva, černý samec, tragický mulat, atd.) jsou na konci 60. let nahrazovány novými, současnějšími postavami. Na plátnech kin se objevují typy postav, se kterými má afroamerický divák možnost ztotožnit se. Většinou jednostranné typy postav určované jedním charakteristickým rysem jsou vystřídány postavou neohroženého a sebevědomého Afroameričana hájícího spravedlnost a bojujícího proti zlé (tj. bílé) společnosti. Přesto, že se může zdát, že blaxploitation filmy pouze variují již existující ž.