Věteřovská fortifikace na Cezavách u Blučiny - Pressová, Pavla (2006)
Jedním z impulsů pro budování opevněných výšinných sídel hradisek ve střední Evropě kolem poloviny 2. tis. př. Kr. jsou užší kontakty s vyspělými jižními a jihovýchodními civilizacemi, především mykénskou kulturou. Cezavy u Blučiny patří k nejznámějším a nejlépe prozkoumaným hradiskům věteřovské skupiny na Moravě. V diplomové práci jsem zpracovala keramický soubor pocházející z části věteřovského příkopu na západním návrší Cezav, zkoumaného v letech 1983-1984. Prostřednictvím elektronické databáze jsem keramický materiál typologicko chronologicky vyhodnotila včetně fotografií i kreseb a zařadila do kontextu opevněných lokalit konce starší doby bronzové na Moravě. Zpracovaný keramický materiál, tak jako na jiných lokalitách, se vyznačuje vynikající řemeslnou úrovní. Dokonalé zvládnutí technologie a úpravy povrchu si lze vysvětlovat vazbou na starší únětické tradice. Hrnčířství bylo specializovaným řemeslným odvětvím a některé starší formy transformovalo, nebo je doplnilo o nové kerami.