Rosicko-Oslavanská stávka 1932-1933 - Klíma, Tomáš (2006)
Dne 4. listopadu 1932, v době vrcholné hospodářské krize, vypukl poblíž Brna,v rosicko-oslavanském kamenouhelném revíru, nejdelší mzdový konflikt v dějinách I. republiky. Stávku vyvolali předáci komunistické odborové organizace Průmyslový svaz horníků na protest proti snížení mezd, které požadovali majitelé dolů. Stávka skončila po šestnácti týdnech prohrou horníků, snížením jejich mezd a propouštěním. Marxistická historiografie po dlouhou dobu, v duchu revolučních tradic, oslavovala hrdinný odpor horníků. Za konečnou prohru činila zodpovědným sociálně demokratický odborový Svaz horníků, který přistoupil na podmínky snížení mezd, které požadovali těžaři. Předkládaná bakalářská práce popisuje události předcházející stávce v obecných a užších souvislostech. Na základě kritického zhodnocení dobových pramenů se dále snaží odpovědět na základní otázky, zdali ke stávce muselo opravdu dojít, jestli se jednalo o stávku obrannou nebo divokou a kdo skutečně nese za její neúspěch vinu