Optical traps generated by non-traditional beams - Čižmár, Tomáš; Zemánek, Pavel, 1968-; Ústav přístrojové techniky (Akademie věd ČR) (2006)
V posledním desetiletí je zachycování a usměrňování pohybu mikroobjektů a nanoobjektů pomocí světla jedním z hlavních témat výzkumu nanosvěta a mikrosvěta. V současné době je výzkum soustředěn na studium interakcí světla s velkými soubory částic. Interferenční světelná pole, jako je například stojatá vlna, by mohla umožnit zachycování a uspořádávání velkého množství nanoobjektů a mikroobjektů do pravidelných prostorových struktur. Cílem této práce je představit možnosti těchto světelných polí pro chytání a uspořádávání částic a nalézt jejich další možná uplatnění, například pro řízený transport mikroobjektů. Ve své práci se zabývám případy, kdy jsou tato periodická pole vytvořena interferencí protiběžných a souběžných besselovských svazků nebo protiběžných evanescentních vln. Besselovské svazky jsou pro tyto aplikace mimořádně vhodné vzhledem k jejich intenzivnímu centrálnímu jádru, zachovávajícímu svůj průřez během šíření svazku na velké vzdálenosti. Další jedinečnou vlastností bessel.
Optical trapping and guiding of micron and sub-micron size objects have been key topic for studies in the realm of mesoscale science in the last three decades. A recent drive in the field is the ability to interact with large scale ensembles of particles. The interference light patterns for example the standing wave may allow to confine and organize a large amount of nano-objects or micro-objects into spatial arrangements. The aim of this work was to reveal the potential of such periodic interference fields to optical trapping, spatial object organization and potentially their controlled delivery. During this research I dealt with the cases, where the periodic fields were established by interference of counter-propagating or co-propagating Bessel beams or by counter-propagating evanescent waves. The attention to Bessel beams is payed especially because of their high intensity central core, almost constant shape, existence over a long distance and other unique features like their abilit.
Vedoucí práce: Pavel Zemánek.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Keywords: fyzikální optika; interference; stojaté vlnění; physical optics; standing waves; disertace