Optical traps generated by non-traditional beams - Čižmár, Tomáš (2006)
V posledním desetiletí je zachycování a usměrňování pohybu mikroobjektů a nanoobjektů pomocí světla jedním z hlavních témat výzkumu nanosvěta a mikrosvěta. V současné době je výzkum soustředěn na studium interakcí světla s velkými soubory částic. Interferenční světelná pole, jako je například stojatá vlna, by mohla umožnit zachycování a uspořádávání velkého množství nanoobjektů a mikroobjektů do pravidelných prostorových struktur. Cílem této práce je představit možnosti těchto světelných polí pro chytání a uspořádávání částic a nalézt jejich další možná uplatnění, například pro řízený transport mikroobjektů. Ve své práci se zabývám případy, kdy jsou tato periodická pole vytvořena interferencí protiběžných a souběžných besselovských svazků nebo protiběžných evanescentních vln. Besselovské svazky jsou pro tyto aplikace mimořádně vhodné vzhledem k jejich intenzivnímu centrálnímu jádru, zachovávajícímu svůj průřez během šíření svazku na velké vzdálenosti. Další jedinečnou vlastností bessel.