Hydrodynamika obálek horkých hvězd - Votruba, Viktor, 1977- (2006)
Hvězdný vítr horkých hvězd je převážně urychlován díky interakci UV záření z fotosféry hvězdy s resonančními čárami iontů C, N, O, Fe. Interakce je popsána pomocí zářivého zrychlení. Za předpokladu bodové hvězdy a jednosložkové aproximace plazmatu je výpočet zářivého zrychlení výrazně zjednodušen, tento postup je označován jako CAK teorie. Předpoklad jednosložkového kontinua použitého v CAK teorii je platný pro většinu hvězd spektrální třídy O a horké B hvězdy. Ale pro hvězdy s nízkou hustotou hvězdného větru je nezbytné použít vícesložkový popis přenosu hybnosti, ve kterém je zářením urychlována pouze absorbující složka plazmatu, zatímco pasivní složce (převážně tvořenou protony) je hybnost předávána pomocí coulombických srážek. Dynamický efekt těchto srážek je popsán pomocí dynamického tření. Hlavním úkolem práce je vypracovat postupy a algoritmy pro studium časově závislých hydrodynamických procesů ve vícesložkovém hvězdném větru a použít výsledný kód pro určitý vybraný .